Träningsmål

Jag funderade lite på om jag skulle sätta något träningsmål för 2021, eftersom jag börjat komma igång mer med träning igen och det ibland känns lättare att motivera mig själv att träna om jag har satt ett mål med min träning.
 
Mål nummer ett är att röra på mig och träna regelbundet utan "krav" på prestation, för att må bra i kropp och själ. Ha roligt när jag tränar och att träna för att orka göra saker som är roliga, som att åka skidor, vandra och cykla tex.
 
Sedan bestämde jag mig för att ett rimligt mål kunde vara att springa en mil. Det har jag ju gjort förut, även om det var några år sen senast. Delmål ett, under våren, skulle vara att springa en mil i samma träningspass. Nästa mål, innan midsommar, att springa en mil utan att vila. Sedan att springa snabbare än 60 minuter. Sedan, om det finns tid kvar på året, att springa under 55 minuter.
 
Det första delmålet klarade jag redan idag.
 
 
Det snöade och jag skulle springa. Tog på dubbskorna. Tänkte att jag inte skulle kolla på klockan för tid eller tempo, bara springa på känsla. Hade bestämt riktning, och sprang sedan som det föll sig. Klockan piper för varje km, och efter 5 km var jag ganska trött, så jag gick en stund. Kände mig nöjd med träningspasset och hade kunnat avsluta då. Målet var liksom nått, att ha en skön löprunda utan press. Tänkte innan att det inte spelar roll om det blir 3 km, 5 eller 7 km, 20 minuter eller en timme. Det var inte det viktiga för idag. Så fortsatte jag jogga och det kändes helt okej. Lite mer nerför. Nästan hemma, kollade på klockan och det var på drygt 8 km, bara några hundra meter extra så skulle det bli 9 km. Det orkar jag nog. 9 km - orkar jag 1 km till? Ja, det gör jag nog. Så blev det.
 
Så himla nöjd! Får väl börja på nästa delmål då. 1 timma och 2 minuter tog det.
Har ett styrkemål också, att klara göra chins utan hjälp av gummiband. Där är det mycket längre kvar... men inte omöjligt.
 
Hur tänker du med träning och mål? När blir det en sporrande morot och när känns det som onödig press? Har du mål eller går du bara på känsla? Hur ser målen ut? Antal pass per vecka? Sprugna km? Puls? Tid? 

pannasofia.blogg.se

Länge har jag funderat på att skaffa en blogg. Så nu gör jag det. Tanken med bloggen är hållbarhet på olika vis, men kommer att bli en mix av mig och jag tänker mig att den får växa fram. Många tankar har kommit under det senaste året, då jag blivit sjukskriven för utmattning och därför behövt ändra på mitt liv och ta tag i mina tankar och känslor. Det var så tanken om bloggen kom till.

RSS 2.0